Телефони за бърза поръчка
0878567491 0892207117
Безплатна доставка при поръчка над 60 лв

Хранителна добавка Агнес за жени, страдащи от пременструален син

  • Марка Fortex
  • Модел 60 таблетки
  • Наличност In Stock
  • 14,80 лв.


Бърза поръчка

Агнес

Агнес e хранителна добавка за жени, страдащи от пременструален синдром (ПМС). Агнес не съдържа хормони, а стандартизиран екстракт от билката Витекс (Agnus castus). Ползите от него произтичат от въздействието му върху хипофизата при производството на лутеинизиращ хормон. Това влияе върху производството на прогестерон и нормализирането на менструалния цикъл. Множество клинични проучвания при жени, приемащи екстракт от agnus castus са установили значителни подобрения на симптомите на ПМС като:

♦ Раздразнителност, честа промяна на настроението, емоционални пристъпи;
♦ Болки и повишена чувствителност в гърдите;
♦ Умора и проблеми със съня, главоболие;
♦ Промяна в апетита, стомашен дискомфорт, коремни болки.

Съдържание: Състав на една таблетка (препоръчителен дневен прием): 5 mg стандартизиран екстракт от Витекс (Agnus castus extract); помощни вещества.

Дозировка:
Приема се 1 таблетка вечер сутрин преди храна.

Опаковка:
60 филмирани таблетки в опаковка, достатъчна за два месеца прием.

 

Пременструалeн синдром

Какво представлява Пременструалния синдром?

Пременструалният синдром (ПМС) се състои от група симптоми, свързани с месечния менструален цикъл. Оплакванията се появяват 1-2 седмици преди началото на менструацията и отшумяват след началото на кървенето. Менопаузата (периода, в който жените вече нямат вече менструален цикъл) поставя край на ПМС. Все още причините за ПМС не са съвсем ясни. Някои жени са по-чувствителни към промените в нивата на хормоните по време на менструация. Това се смята за главна причина. Много често ПМС включва както физически така и емоционални симптоми. Диагностицирането на ПМС е симптоматично, зависи от тежестта на оплакванията и по какъв начин влияят на обичайния живот. Установено е, че стресът не причинява ПМС, но може да влоши протичането му.

Какви са симптомите на ПМС?

Най-честите симптоми са:
- Напрежение, болки в гърдите и повишена чувствителност,
- умора и проблеми със съня,
- стомашен дискомфорт, запек или диария,
- главоболие,
- промяна в апетита,
- болки в мускулите и ставите,
- напрежение, раздразнителност, емоционални пристъпи,
- безпокойство или депресия,
- проблеми с концентрацията и паметта,
- коремни болки.

При различните жени симптомите са различни. Ако подозирате, че имате ПМС, наблюдавайте симптомите по време на няколко цикъла. Може да използвате календар и да отбелязвате кои симптоми по кое време се появяват и с каква острота. Ако потърсите медицинска помощ за вашия ПМС, такава статистика ще ви бъде от голяма полза.

Колко често срещано явление е ПМС?

Според някои данни до 40% от жените имат подобни проблеми. Около 10% от жените в полова зрялост имат по-изразени проблеми с ПМС.

Кои групи жени са най-предразположени към ПМС?

ПМС може да засегне жени в менструация на всяка възраст. Симптомите на ПМС са най-силни при промени в хормоналните нива, например в пубертета, след раждане, след аборт (спонтанен или желан), при промяна на контрацептивите. Жени, които страдат от заболявания по време на ранния послеродов период са по-податливи на тежките форми на ПМС. Същото се отнася и за жени между 30-40 годишна възраст. ПМС се наблюдава и в няколко последователни поколения, въпреки че генетична предразположеност не е доказана.

Какво лечение съществува за ПМС?

Използват се много методи за лечение на ПМС, но не е открито еднакво ефективно за всички случаи лечение. Може да се наложи комбинирано лечение с някои промени в начина на живот. Ако ПМС не е тежко изразен, един по-здравословен начин на живот може да се справи със симптомите. Така че:

- живейте по-здравословно, занимавайте се редовно с физически упражнения, спете редовно, избирайте здравословните храни, не пушете и се старайте да овладеете стреса;
- избягвайте големи количества сол, сладки храни, кофеин и алкохол, най-вече по време на симптомите;
- приемайте достатъчни количества витамини и минерали;
- приемайте хранителни добавки, за които е установено, че повлияват благотворно симптомите на ПМС;
- при по-сериозни случаи потърсете медицинска помощ.

 

Действие на екстракта от Витекс

История

Екстрактът от Vitex Agnus castus е широко използван от народаната медицина и съвременните фитофармацевтични компании при ПМС. Латинското име на билката е Vitex Agnus Castus. Това не е кактус, както често се бърка, а принадлежи към семейство Вербена. Името му произлиза от гръцката дума за целомъдрие.

Vitex Agnus castus е бил широко използван от древните хербалисти. Диоскрид твърди, че той регулира цикъла. Хипократ, Диоскрид и Теофаст пишат за употребата на Vitex Agnus castus при доста широка гама от състояния, вкючващи дори кървене след раждане. Извлеци от растението са се използвали при влагалищни бани при заболявания на матката.

В цивилизования свят Vitex Agnus castus се използва широко през миналия век, но има свидетелства, че свойствата му са били познати в Англия и през 15 век. Лечебните свойства на билката обаче се прилагат широко едва през последните 20-25 години. Тогава екстрактът от растението е включено във фармакопеите на десетки страни.

Фармакодинамика

Екстрактът от Vitex Agnus castus съдържа няколко вещества, сред които флавоноиди, иридоидни, гликозиди и терпеноиди. Общият екстракт от растението играе значително по-голяма роля за лечебните му свойства, отколкото която и да е съставните му части. Vitex Agnus castus не съдържа хормони. Ползите от него произтичат от въздействието му производството но лутенизиращ хормон. Това косвено влияе за повишаване производството на прогестерон и по този начин спомага за нормализирането на менструалния цикъл. Установено е, че екстрактът поддържа в нормално ниски граници секрецията на пролактин. Способността му леко да понижава повишените нива на пролактин е полезна при безплодие и чувствителност на гърдите при ПМС.

Изследвания

Има достатъчно клинични изследвания в подкрепа на качествата на екстракта от Vitex Agnus castus.

Клинично плацебоконтролирано проучване при жени, приемащи екстракт от agnus castus в продължение на 3 менструални цикъла е установило значително понижаване на симптомите на ПМС, включително раздразнителност, честа промяна на настроението, главоболие и свръхчувствителност на гърдите.

Друго двойносляпо изследване стига до извода, че жени, които приемат agnus castus екстракт имат по-голямо облекчение на симптомите на ПМС от тези, приемащи витамин В6.

Екстрактът, в комбинация с няколко хомеопатични лекарства при двойнослепи проучвания, подобрява състоянието при мастодиния. Един общ преглед на редица изследвания твърди, че екстрактът от Vitex Agnus castus се препоръчва най-малкото като предварително средство при жени с нередовен месечен цикъл, безплодие и повишени нива на пролактин. Ефективността на екстракта за намаляване нивото на пролактин се потвърждава от няколко двойнослепи проучвания. Има дори и такива в чиито изводи се препоръчва и при акне, свързано с ПМС.

Напишете отзив

Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!
    Лош           Добър