Телефони за бърза поръчка
0878567491 0892207117
Безплатна доставка при поръчка над 60 лв

Хранителна добавка за отслабване Хитозан 250 мг х 60 капс.

  • Марка Fortex
  • Модел 60 капсули
  • Наличност In Stock
  • 13,80 лв.


Бърза поръчка

Хитозан / Chitosan

ХИТОЗАН е хранителна добавка с революционно въздействие върху редуциране на теглото и положителен ефект за намаляване на холестерола. Той е природен продукт, създаден на основата на хитиновите обвивки на ракообразни.

ХИТОЗАН е един изключителен “КАПАН ЗА МАЗНИНИ” заради свойството да се свързва с мазнините в стомаха и да ги извежда от организма, преди те да се абсорбират. Действието му се обяснява с ефекта на мрежата- положително заредения ХИТОЗАН привлича отрицателно заредените мастни и жлъчни киселини, предпазва ги от атаките на липидните ензими и пречи на тяхното усвояване. Така ХИТОЗАН действа като “гъба” за мазнините в стомашно-чревния тракт, предотвратява натрупването им в организма.

ХИТОЗАН е полезен, ефикасен и напълно безопасен.

Съдържание: Състав на една капсула: Хитозан (Chitosan) c минимум 90% деацетилизация)- 250 mg,; помощни вещества.

Дозировка: Приемат се 2 капсули 15-20 минути преди всяко основно хранене .

Опаковка:
60 капсули в опаковка.

Защо дебелеем?

Изследванията показват, че все по-голяма част от хората страдат от наднормено тегло. Огромни средства се харчат ежегодно за диети и свързани с тях продукти. Въпреки всичко, продължаваме да дебелеем. Защо?

Една от причините е , че голяма част от храната, която консумираме е бедна като хранителна стойност, защото важни вещества биват загубвани при нейната преработка. Храната на човека днес се състои главно от преработени храни, които са богати на мазнини и захари, а в същото време са бедни на влакна и ензими. Тази непълноценна храна бързо води до хранителен дефицит в тялото и излишните калории бързо се натрупват под формата на мазнини, които не могат да бъдат ефективно усвоени. Мазнините се усвояват само когато се произвежда достатъчно енергия, а това изисква присъствието в хранатата на всички необходими хранителни вещества.

Интерeсно е да се отбележи, че усвояването на мазнините не е свързано с тяхното потрeбление за производство на енергия. Много рядко организмът изгаря приетите мазнини с цел производство на енергия. Когато произвежда такава, организмът първо използва въглехидратите, след това- протеините и накрая – мазнините.

Ако е необходимо да се изгарят мазнини за производство на енергия, организмът първо използва ненаситените мастни киселини, тези, които присъстват в зеленчуците, в лененото семе, в мазнината на сьомгата и рибата тон.

Наситените мазнини са обикновено от животински произход и се съдържат в млечните продукти и яйцата. Тялото ги използва единствено за да ги натрупва в себе си. Те запущват артериите ни, увреждат здравето ни и когато погледнем в огледалото ги виждаме по бедрата си, по корема и под брадичката.

Действие

История

Хитинът е прекурсор на Хитозана. Най-напред е открит в гъбите от френския професор Анри Браконо през 1811. През 1820 г. е изолиран хитин от насекоми. Хитозан е открит през 1820 г от проф. С. Руже. Той е приготвен чрез варене на хитин в алкална среда, което напомня процеса на приготвяне на домашен сапун. След сваряването, връзките на веригата на Хитозан включват глюкозаминови групи. Всяка глюкозаминова единица съдържа свободна амино група. Тези групи могат да приемат положителен заряд и това обуславя удивителните качества на Хитозан.

Изследванията върху употребата на хитин и Хитозан се засилват през 30-те и началото на 40-те години на XX век, като по-късно разцвета на синтетичната медицина засенчва интереса към естествените продукти. Интересът към тези продукти се възобновява през 70-те години и продължава и до днес.

Хитинът има изключително дълга верига от N-acetyl-D-glucoseamine единици. В него има най-голямо изобилие от естествени фибри, близки до тези на целулозата. Най-големи източници на хитин са черупките на ракообразните като раци и скариди. Количеството суровина в световен мащаб, добивано годишно е 50 000т хитин. Той има много приложения:

В здравеопазването и хранителна промишленост:

:

 

абсорбира и се свързва с мазнините

помага за намаляване на теглото

редуцира лошия холестерол

повишава добрия холестерол

помага за бързо зарастване на рани

притежава антибактериални, антимикотични и антивирусни качества

действа като антацид

забавя процесите на образуване на зъбен камък и кариес

помага при контрола на кръвното налягане

ускорява процеса на възтановяване на костите

подобрява абсорбцията на калций

намалява нивото на пикочна киселина.

За индустриална употреба

:

 

пречистване на вода

стабилизиране на петролни разливи

стабилизиране на мазнини при приготвяне на храни

антибактериална защита на семена

вкусов стабилизатор

консервант на плодове и зеленчуци

йонно-обменна среда

антибактериале агент

добавка при шампоани и козметични продукти

абсорбент на тежки метали и шлаки

От химична гледна точка, Хитозан е аминополизахарид, съдържащ повече от 5 000 глюкозамидни и ацетилглюкозамидни единици, който притежават свойството да се свързва с мазнините в стомаха, преди те да се абсорбират през храносмилателната система в кръвния поток.

Просто казано, Хитозан е един изключителен “капан за мазнини”.

Присъствието на мазнини в кръвта повишава нивото на холестерол, води до затлъстяване, допринася за развитието на сърдечно-съдови заболявания и онкологични проблеми. Хитозан действа като “гъба за мазнините” в стомашно-чревния тракт, предотвратява разпространението им чрез кръвта и натрупването им в организма. Употребата на хранителни фибри като Хитозан подобрява обмяната на веществата и работата на храносмилателната система.

Във време, в което всички се стремим да намалим количествата мазнини, които поемаме, Хитозан е незаменим помощник. Когато се приема преди хранене или по време на хранене, Хитозан значително намалява количеството мазнини, които се усвояват от организма.
Хитозан е естествен продукт, инхибиращ мастната абсорбция. Хитозан е несмилаем и не може да бъде абсорбиран от човешкия организъм. Мазнините, свързани с Хитозан също не могат да бъдат абсорбирани. И това намалява значително количеството калории, които приемаме.

Хитозан е забележителен с способността си да обсорбира мазнини 5 пъти повече от своето тегло. Той притежава потенциала да предизивика революция в програмите за намаляване на теглото, като по този начин намалява значително опасността от редица заболявания на нашето съвремие, свързани с затлъстяването.

Мазнини и калории

Като някои растителни влакна Хитозан е несмилаем; затова калоричната му стойност е 0. Без значение колко Хитозан поемате вие поемате 0 калории. Това е много важно качество като се има предвид, че се стремим да отслабнем.

За разлика от растителните влакна, уникалните качества на Хитозан му дават възможност да абсорбира значителни количества мазнини и по този начин действа като “гъба” за мзнините в стомаха. Следната таблица показва сравнение между хитозан и други естествени фибри по отношение на тяхната способност да абсорбират мазнини (в процент отделена мазнина):

Хитозан 50.8 + 21.6
Раст. пух 8.3 + 1.1
Рожков 6.0 + 1.8
Гуарана 6.0 + 1.7
Целулоза 5.1 + 2.1
Карая 4.9 + 1.5
Акация 4.6 + 0.9
Хитин 4.3 + 1.0
Агар 2.8 + 0.4
Морски водорасли 9.6 + 1.9
Пектин 7.4 + 1.9

Както е видно, Хитозан може да абсорбира до 5 пъти повече мазнини от всички други фибри.

Механизъм на свързване с мазнините

Точният механизъм на свързване на Хитозан с мазнините не е напълно установен, но голям брой експериментални наблюдения поддържат два основни механизма.

Първият включва привличането на молекули с противоположен заряд, а вторият- изтъква ефекта на мрежата.

При първия механизъм положително заредения Хитозан привлича отрицателно заредените мастни и жлъчни киселини. Този механизъм обяснява защо Хитозан намалява нивата на LDL холестерол. Нашите тела произвеждат жлъчни киселини в черния дроб, като използват LDL холестерол. Когато Хитозан се свързва с жлъчните киселини, това повишава загубата на LDL холестерол и подобрява съотношението му с HDL холестерол. Ако той се свърже с голямо количество жлъчни киселини, това пречи на разтварянето на мазнините и тяхната абсорбция.

Вторият механизъм описва ефекта на мрежата. При този модел Хитозан обгръща мастните капчици и ги предпазва от атакита на липидните ензими и пречи на тяхното усвояване. Този механизъм е наблюдаван in vivo.

Проучвания

Най-известното клинично изследване на ефекта на Хитозан, проведено в Хелзинки показва, че при прием на Хитозан в продължение на 4 седмици участниците са успели да редуцират теглото си с 8%.

Японски изследователи са стигнали до заключението, че Хитозан е ефективен хипохолестеролемичен агент. С други думи спомага за ефективно понижаване на нивото на холестерол в плазмата без странични ефекти. Чувството на физическа сила, апетитът и съня на пациентите от групата, приемаща Хитозан също са се повишили след 12 седмица в сравнение с пациентите от контролната група.

В изследване, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition се посочва, че Хитозан има еднакъв ефект като този на холестрирамина, без страничните явления на последния. Хитозан е намалил нивата на холестерол в кръвта с 66%. Лабораторни резултати са показали, че Хитозан поддържа ниски нивата на холестерол при плъхове, въпреки, че са били на диета с изобилие на холестерол.

Пак в Япония възлагат големи надежди на Хитозан при болни с бъбречни проблеми и болни от подагра, заради способността му да абсорбира уреята и амонякът, макар че механизма на въздействие трябва да бъде изследван за в бъдеще.

Безопасност

Хитозан е не само много полезен, но и напълно безопасен. Изследванията са показали безвредност на Хитозан дори при прием на 16г на кг тегло при плъхове. Въпреки това препоръчваме да се придържате към дозите, указани върху опаковката.
Важно е да се знае, че Хитозан усвоява мазнините, а с това възпрепятства усвояването на мастноразтворимите витамини и минерали. Затова е желателно приема им отделно от този на Хитозан.

Хитозан не се препоръчва при непоносимост към хитозан, морски продукти и такива, съдържащи хитин. Не се препоръчва за бременни или кърмещи жени.

Напишете отзив

Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!
    Лош           Добър